fredag 26 augusti 2011

vindruvor

Vilken dag som helst eller nu i dag kan vi äntligen börja äta våra vindruvor. Men är de färdiga eller inte? Blir de sötare än så här? Vi har ingen aning, så vi går och provsmakar varje dag. De blir nog/kanske/eventuellt?!? lite sötare från dag till dag, men när ha de nått sin maximala mognad, innan de skrumpnar ihop? Som vi har väntat på att de ska mogna och nu fattar vi inte om de är mogna ;D! Så här såg rankan ut i början av sommaren.  
Nu har den växt till sig lite grann och druvorna har fått en mörk blå färg.
 Har ju provsmakat på några stycken nu och de smakar ganska mycket blåbär.

Det är ju inte så att vi kommer kunna samla släkt och vänner för att trampa och göra vin, utan de räcker lagom till att ätas som de är och njuta av att de kommer från vår alldeles egna ranka. Om vi nu bara kan komma fram till vilken dag de kan ätas! I alla fall är vi glada över den, eftersom vi tidigit i våras trodde att den dött efter den obarmhärtigt kalla vintern.

Nu skulle jag vilja ha lite hjälp av er bloggare! Jag har en fundering. Jag har tre trädgårdshortensior som är gröna och fina, men de blommar inte. De bäddas om på vintern, får vatten och näring på sommaren. De står i söderläge och i lä. Bor i zon 2-3. De har några år på nacken och en av dem gav lite blommor första året. Vad kan jag göra för att de ska blomma?


 Hjälp mig gärna, nästa år vill jag se vackra blommor i dem, om det går? Trevlig helg! Christina

10 kommentarer:

 1. Hej min vän , tyvärr har jag inte ett enda råd att ge i den branschen då mina fingrar är svarta och ta död på det mesta. Men jag önskar dig en underbar helg..

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 2. Hei :-)) så morsomt med druer, spennende :-)) ang hortensia, mine er sånn i år også, vet ikke om vinteren kan ha vært for kald ? Klipper du de ned om våren er det forklaringen tror jeg, de er jo så vakre når de blomstrer, kanskje det rett og slett er sånn som der er med frikttrær etc, noen år bærer de mye frukter, andre ikke , flere ting hos meg som ikke har blomstret i år. Tenker det kan ha med den veldig kalde vinteren vi hadde tidlig i fjor . Spennende å se om du får noen lure råd av andre jeg også kan plukke opp. God helg :-))

  SvaraRadera
 3. Ljuvliga bilder!!
  Spännande med boken om sigtuna
  Önskar dig en jättefin helg
  ser ut att bli en supervarm dag
  bara att njuta!!
  Ha det fint
  kram Tina

  SvaraRadera
 4. Vilken lycka och äta egna vindruvor, och plantan är ju så dekorativ också. En som säkert kan allt om hortensior är Hillevi, jag har en länk till henne i högerspalten (över fixa höst-tidningen) Roligt att du är med i min utlottning också.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 5. HEj där Christina!

  Jag fnissade när jag läste om vindruvorna och att ni kanske inte kunde bjuda in hela släkten för att trampa vin i år..... Nä, det får nog anstå ett par år eller så:-)

  Hortensian du har blommar på förra årets grenar, så om den fryser ner och bara har ettårsgrenar från i år så är det ingen som kan blomma... den måste alltså täckas i ett litet hus om vintern så att den inte alls fryser tillbaks. Knäppt eller hur!

  Vilken härlig bild på Summersnow i förra inlägget! Kan jag låna bilden och visa, om det passar i ett kommande inlägg? Med länk hit... åff kååårrrrs!!

  Ha det gott, kramkram H.

  Oj.. nu ser jag vad AM har skrivit i kommentaren ovan... hehehe, vilket sammanträffande:-)

  SvaraRadera
 6. Härligt med egna druvor:)
  Jag har 2 hortensior i stora krukor som blommar mycket flitigt, de övervintrar inne i vårt inglasade uterum -(frostfritt). Har funderat på att gräva ner dem ute, men det är nog enklare att ha kvar dem i krukorna.

  SvaraRadera
 7. Hej Christina
  Det där ser gott ut :)
  å missa inte..


  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  VÄLKOMMEN :)
  Håkan

  SvaraRadera
 8. Hej! Jag är ny hos dig! Fattar nu att det är så man borde ha sin summersnow! Som den liksom själv vill! Jag försöker tvinga den att klättra på en stolpe och blir lika galen varje år på att den är överallt utom på stolpen! Kikar gärna in igen!

  mvh

  louise

  SvaraRadera
 9. Vi har satt två buska vindruvor detta år - inte tillstymmelse av bär har viat sig, den ena undrar jag om vi inte har tagit död på...Men det låter väldigt lyxigt att ha egna!!!

  Hortensior...Jag har TÄNKT köpa men inte kommit till skott, men när jag läser detta kanske jag ska ta det litet lugnt med detta även framledes - det får inte varra allför svårt att lyckas. ...
  /Lena

  SvaraRadera
 10. Wow vilken klematis du har, såååååå vacker och kul med egna vindruvor.
  Ha det gott
  Kram
  Annelie

  SvaraRadera

Hej, jag blir så glad om du lämnar en kommentar på mitt inlägg